j

Austo tolit cetero ea eam, at atqui soleat moderatiu usu, vis ut illud putent corumpi. At wisi euripidi duo, vim vide omnies reformida. Populis inimi noluise mea.

Vrijesak

Domovina vrijeska je Sredozemlje .Rod Satureja obuhvata oko 30 vrsta. U našoj zemlji se nalazi 9 vrsta ovog roda od kojih se najviše koriste dvije: vrijesak – Satureja montana i čubar – Satureja hortensis. Upotreba vrijeska datira od davnina. Upotrebljavali su ga još stari Rimljani kao začin. Ime roda Satureja potiče od latinske reči “saturare” što znači nahraniti, zasititi, jer se biljka upotrebljavala u ishrani. Mnogi članovi ovog roda su poznati po svojim aromatičnim i ljekovitim svojstvima.Zahvaljujući jakom fenolnom karakteru etarskog ulja Satureja vrste posjeduju karakterističnu aromu. Vrijesak je višegodišnja biljka iz familije Lamiaceae. Vrijesak je biljka toplog i sunčanog podneblja, najviše mu odgovaraju prisojne strane, sa dovoljno svjetlosti i toplote. Dobro podnosi sušu, ali u fazi rasta i razvoja nadzemnog dijela zahtijeva normalnu vlažnost.

Sadnja vrijeska se obavlja u proljeće ili jesen. Ispitivanja u našoj zemlji su pokazala da je jesenja sadnja znatno uspješnija od proljetne.Žetva se obavlja u početnoj fazi cvjetanja .To je faza kada biljke imaju najviše aktivnih materija,a na stabljikama je najviše lišća.Od vrijeska se koristi nadzemni dio –herba . Herba se koristi za čaj, kao i za proizvodnju etarskog ulja. Etarsko ulje se koristi u parfimerijskoj industriji za izradu toaletnih sapuna, a u farmaceutskoj industriji za izradu nekih lijekova.Svježa biljka u cvijetu ima 0.1 – 0.3 procenta etarskog ulja .Etarsko ulje sadrži karvakrol,cimen,terpen i druge materije. S obzirom na prisustvo fenolnih jedinjenja,etarsko ulje vrijeska ima jako antiseptičko dejstvo. Prije svega je izvanredno antibakterijsko i antivirusno ulje.Djeluje imunološki, a indicirano je kod bakterijskih plućnih infekcija i urogenitalnih infekcija. Etarsko ulje nalazi primjenu i u kozmetičkoj industriji u proizvodnji sapuna i praškastih detedženata, proizvodnji parfema, samo ili zajedno sa drugim etarskim uljima.