j

Austo tolit cetero ea eam, at atqui soleat moderatiu usu, vis ut illud putent corumpi. At wisi euripidi duo, vim vide omnies reformida. Populis inimi noluise mea.

Timijan

Timijan je višegodišnja, polužbunasta, zeljasta biljka visoka iz porodice Lamiaceae. Stabljika je duga i pri osnovi odrvenjela, a u gornjem dijelu je zeljasta. Korijen je jak i razgranat sa mnoštvom žilica koje mu omogućavaju da uspijeva na skeletnom i siromašnom zemljištu. Listovi su sitni i naspramno raspoređeni. Donji listovi su povijeni unazad, a gornji su horizontalni i sa naličja maljavi. U pazuhu listova razvijaju se sitni cvjetovi, čineći rastresitu cvast. Cvjetovi su bijele do blijedo ružičaste boje. Na listovima i krunicama cvasti nalaze se sitne svjetlucave žlijezde koje luče eterično ulje. Cvjeta od maja do oktobra. Veoma je medonosna biljka i pčele je rado posjećuju tokom cijele godine. Otporan je na mrazeve, a veoma dobro podnosi visoke ljetne temperature.

Zasad timijana traje 3-5 godina pošto nešto slabije podnosi sječenje u odnosu na druge biljne vrste.Kod nas se gaji većinom thymus vulgaris a zemlje u okruženju gaje Thymus x citriodorus, Thymus pulegioides, Thymus doerfleri, Thymus subarcticus ,Thymus praecox. Timijan je biljka toplog podneblja. Odgovaraju mu osunčani tereni koji su zaklonjeni od uticaja vjetra. U fazi cvjetanja ima velike potrebe za toplotom i svjetlošću. U kišnim i oblačnim godinama dobija se puno slabiji kvalitet. Razmnožava se sjemenom preko proizvodnje rasada. Rasad se sadi na stalno mjesto u jesen, od početka oktobra, pa sve dok to vremenski i zemljišni uslovi dozvoljavaju. Može se saditi i u proljeće, što ranije, a najkasnije do polovine april.

Kosi se dva puta u toku vegetacije. Kod timijana se koristi nadzemni dio-herba.Timijan u osušenom nadzemnom dijelu sadrži 0.8-1,5 % etarskog ulja,a u listu i cvjetovima 1,5-3 %.pored etarskog ulja u timijanu ima tanina ,kiselina,fenola i drugih sastojaka. Potrebno je naglasiti da zavisno od staništa biljke Thymus vulgaris, javljaju se različiti hemotipovi ulja. Glavni sastojci etarskog ulja su : timol, karvakrol, geraniol, linalol, limonen, trans-tujanol i gama- i alfa-terpineol. Najtraženije je etarsko ulje timijana –hemotip timolni.Timijan se koristi u medicini i farmaciji za izradu preparata koji se primjenjuju kod bakterijskih infekcija disajnih organa.Zbog svog prijatnog ukusa koristi se u izradi pasta za zube i vodica za ispiranje usta.U prehrambenoj industriji se koristi kao začin i dodatak jelima.