j

Austo tolit cetero ea eam, at atqui soleat moderatiu usu, vis ut illud putent corumpi. At wisi euripidi duo, vim vide omnies reformida. Populis inimi noluise mea.

Timijan

Ruzmarin je žbunasta višegodišnja zimzelena biljka iz porodice Lamiaceae.

Odlikuje se moćnim korjenovim sistemom koji mu omogućuje uspijevanje na sušnim terenima i siromašnim zemljištima.Stablo je žbunasto razgranato,grane su odrvenjele i djelimično polegle. Žbunovi u kontinentalnim krajevima, dostižu visinu od 0,8-1,5m, a u primorskim i preko 2m. Ruzmarin je biljka toplog podneblja i zahtijeva puno svjetlosti. Zbog toga ga treba uzgajati na osunčanim i od vjetra zaštićenim površinama. U kontinentalnom području dobro podnosi umjerenu hladnoću i prezimljava bez većih oštećenja, ali pri vrlo niskim temperaturama (-15 °C i niže) dolazi do smrzavanja. Vlažna zemljista i podvodni tereni se ne preporučuju za ovu biljku. Ruzmarin se može raznožavati sjemenom preko proizvodnje rasada.Ovaj način razmnožavanja se ne primjenjuje u širokoj praksi zbog slabe klijavosti sjemena.Zbog toga se preporučuje razmnožavanje putem reznica.

Sadnja ruzmarina obavlja se u toku jeseni ili u rano proljeće. Eksplatacija ruzmarina počinje u drugoj godini gajenja. Berba se obavlja rezanjem mladih izdanaka na visini od 10 cm iznad zemlje. Stari zasadi beru se ručno i to rezanjem samo mladih grančica iznad drvenastog dijela. Odmah nakon berbe slijedi sušenje ili destilacija.Zelene grančice sa lišćem sadrže 0.4-0.6 % etarskog ulja.Osušeni listovi imaju do 2 % ulja. Droga, suvo lišće, pored ulja, sadrže još heterozide,polifenole ,glukozide i druga jedinjenja.U etarskom ulju ima cineola,pipnena,kamfora,borneola, a ima i depsidne ruzmarinske kiseline i to do 8 %. List ruzmarina se koristi kao čaj za poboljšanje varenja,protiv stomačnih tegoba.Lišće se koristi i kao cijenjeni začin u kulinarstvu. Etarsko ulje ulazi u sastav čitavog niza preparata koji se koriste kao antiseptik,antireumatik za jačanje korjena kose itd.U veterinarstvu etarsko ulje se upotrebljava protiv parazita,protiv opadanja dlaka itd.

Postoje četiri hemotipa eteričnog ulja ruzmarina. Hemotip cineol- raste u sjevernoj Africi , hemotip verbenon/bornil acetat – dolazi sa Korzike, hemotip kamfor – tipičan je za Dalmaciju, a hemotip ß-mircen/kamfor –dolazi sa obala Atlanskog okeana.