j

Austo tolit cetero ea eam, at atqui soleat moderatiu usu, vis ut illud putent corumpi. At wisi euripidi duo, vim vide omnies reformida. Populis inimi noluise mea.

RUZMARIN – ROSMARINUS OFFICINALIS

RUZMARIN – ROSMARINUS OFFICINALIS

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

  • čaj od lista ruzmarina
  • kapi od lista ruzmarina

Ruzmarin, simbol ljubavi, vjernosti i mudrosti,  svojom ljekovitošću zaokuplja pažnju zbog mogućnosti šire primjene kao pomoćnog sredstva u cilju ozdravljenja. Naziv ruzmarin-lat. Rosmarinus officinalis potiče od riječi ros(rosa) i marinus(more), u prevodu „morska rosa“ što označava da na njegov rast povoljno djeluje povjetarac s mora donoseći vlagu.

Raste na priobalnom području Mediterana, od Portugala do Male Azije i Crnog Mora.  Rasprostranjen je po kamenitim predjelima dalmatinskog i crnogorskog obalnog područja kao i na području juga Hercegovine (Submediteran). Moćni korjenov sistem mu omogućuje uspjevanje na sušnim terenima i siromašnim zemljištima. Višegodišnja je žbunasta zimzelena biljka iz porodice usnatica(Lamiaceae), sa odrvenjelim granama, djelimično poleglim,  igličastih kožastih listova i cvjetova nežnoljubičaste boje. Pošto je ruzmarin biljka toplog podneblja i zahtijeva puno svjetlosti, treba ga uzgajati na osunčanim i područjima zaštićenim od vjetra, dok se vlažna zemljišta ne preporučuju. U kontinentalnom području dobro podnosi umjerenu hladnoću, ali pri niskoj temperaturi  -15°C i niže, dolazi do izmrzavanja.

Razmnožavanje sjemenom preko proizvodnje rasada se izbjegava zbog slabe klijavosti sjemena     i otuda je poželjnije putem reznica. Sadnja ruzmarina se obavlja u jesen ili u rano proleće, a eksploatacija započinje u drugoj godini gajenja. Nakon berbe rezanjem mladih izdanaka na visini od 10cm, pristupa se sušenju ili destilaciji.

Zelene grančice sa lišćem sadrže 0,4-0,6% etarskog ulja u kojem se nalaze cineol, pipnen, kamfor, borneol kao i depsidna ruzmarinska kiselina. Etarsko ulje ulazi u sastav čitavog niza  preparata koji se koriste kao antiseptik,antireumatik za jačanje korjena kose itd.U veterinarsvu etarsko ulje se upotrebljava protiv parazita,protiv opadanja dlaka itd.Postoje različiti hemotipovi   eteričnog ulja ruzmarina . Hemotip cineol- raste u  sjevernoj  Africi ,  hemotip verbenon/bornil acetat –dolazi sa Korzike  ,hemotip kamfor -tipičan za Dalmaciju ,hemotip ß-mircen/kamfor –sa obala Atlanskog okeana.

Ruzmarin podstiče regulisanje niskog krvnog pritiska, pomaže kod anemije, poboljšava apetit i blagotvorno djeluje na rad organa za varenje, smiruje nervozu i time doprinosi boljem raspoloženju. Osim toga, podstiče limfnu drenažu, podiže tonus mišića, podiže energiju, suzbija prekomerno znojenje i pomaže u liječenju glavobolje. Ima sposobnost da poveća aktivnost glavnog neurotransmitera po imenu acetilholin, koji je odgovoran za budnost, pamćenje i učenje, što je rezultat studije u kojoj je tim stručnjaka istraživao efekat 1,8-cineola-isparljivog hemijskog jedinjenja u ulju ruzmarina. Karakteristična aroma je rezultat etarskog ulja kao aktivnog principa ove biljke a ujedno je i cijenjen začin u kulinarstvu.

Kompanija „Ljbilje“ doo Ljubinje uspješno uzgaja ruzmarin već dvije decenije na svojim plantažama i vrši preradu uz stručni  nadzor rukovodioca sektora. Naša proizvodnja je pregledana, potvrđena i certifikovana od strane Organske kontrole, organizacije koju priznaje Međunarodni akreditacioni servis .

Čaj od lista ruzmarina

Kao ljekoviti dio biljke koristi se: Osušen list ruzmarina (Rosmarini folium)

Hemijski sastav: List ruzmarina sadrži 1-2,5% etarskog ulja, flavonoide, rozmaricinsku kiselinu, heterozide, polifenole, glukozide.

Upotreba: Za bolju prokrvljenost kože, za stimulisanje lučenja žuči, kao sredstvo za ublažavanje grčeva, za olakšavanje varenja i eliminaciju gasova a u narodnoj medicini za spoljnu primjenu kod reumatizma, mijalgija i neuralgija.

Ograničenja u upotrebi: Ne preporučuje se upotreba u toku trudnoće.

Način pripreme i upotrebe čaja: Kafenu kašiku osušenog lista ruzmarina preliti šoljom od 200ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da odstoji 15 min. Čaj procijediti i piti 2-3 puta dnevno po šolju čaja.

Pakovanje: 50gr na slici

Kapi lista ruzmarina, Tinctura Rosmarinus

Sastav: Ekstrakt lista ruzmarina(Rosmarinus folium)

Djelovanje i upotreba: Ruzmarin(Rosmarinus officinalis) donosi miris Sredozemlja, miris ljubavi. Istovremeno i začin i lijek koji se od pamtivijeka upotrebljava u mediteranskim zemljama. Kapi od ruzmarina se preporučuju kao rubefacijens za izazivanje periferne prokrvljenosti, protiv grčeva, za poboljšanje sekrecije žuči, za poboljšanje varenja i protiv stomačnih tegoba.

Način primjene: Rastvoriti 10-15 kapi u malo vode i piti tri puta dnevno prije jela.

Napomena:  Zbog sadržaja alkohola ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od 12 godina.

Pakovanje: 50ml na slici

Vaše „Ljbilje“ doo Ljubinje