j

Austo tolit cetero ea eam, at atqui soleat moderatiu usu, vis ut illud putent corumpi. At wisi euripidi duo, vim vide omnies reformida. Populis inimi noluise mea.

SMILJE- HELICHRYSUM ITALICUM – BLOG

SMILJE- HELICHRYSUM ITALICUM – BLOG

Veličanstveno smilje, biljka mladosti i dugovječnosti, ima svoje istaknuto mjesto zahvaljujući tradicionalnoj primjeni i svojim prirodnim moćima. Pripada porodici glavočika (Asteracea) koja obuhvata više od 20 000 vrsta koje su rasprostranjene širom svijeta i rodu Helichrysum koji obuhvata  nekoliko stotina  vrsta a u Mediteranskom području rod je zastupljen sa 25 autothonih vrsta , a nalazimo ih u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Francuskoj , Grčkoj , Hrvatskoj  i Italiji. Od  Roda Helichrysum   najveću ekonomsku vrijednost ima sredozemno smilje (Helichrysum italicum /Roth/ G. Don) ,  dok se vrsta Helichrysum arenarium  ili pješčano smilje gaji na manjim površinama i  koristi  za  čaj.

Etimološki naziv roda Helichrysum potiče od grčkih riječi Helios-sunce i chrysos-zlato asocirajući na zlatno-žute cvjetove. Geografski pojas na kojem uspjeva smilje jeste pojas uz more Španije, Južnu Italiju, cijelu Dalmaciju, Hercegovinu, Crnu Goru a najpoznatije prirodno nalazište je na Korzici.

Smilje je višegodišnja, zeljasta biljka, polužbun,listovi su izduženi,po obodu cijeli ,pri osnovi suženi I sjedeći.Stabljika I lišće su obrasli sitnim mnogobrojnim kratkim dlačicama koja biljci daje srebrenasto bijelu boju.Sve grane se završavaju cvastima.Cvjetovi su na drškama različite dužine.Boja cvijetova je zlatno-žuta mada mogu da se nađu I biljke sa naranđastom I bijelom bojom .   U cvjetovima smilja sadržani su flavonoidi, narinengin, helihrizin, apigenin.U ljekovite svrhe se koristi vršni dio biljke sa cvjetovima.

Prirodno stanište su suva i kamenita područja mediteranske regije gde veoma dobro podnosi sušu čak u najljućem kršu. Otuda smilje nije zahtjevna poljoprivredna kultura i gotovo je idealna biljna vrsta za ekološku biljnu proizvodnju.

U smilju su prepoznata snažna antimikrobna, protivupalna, antivirusna i antiokisidativna svojstva. Regeneracija oštećenih ćelija kože je osobina po kojoj je smilje najprepoznatljivije u svijetu. U našoj narodnoj medicini koristi se kao pomoćno sredstvo u liječenju jetre, pankreasa, podstiče izbacivanje sluzi iz organa za disanje, stimuliše rad limfnog sistema, kod zacjeljivanja rana i kožnih stanja poput hematoma i ožiljaka.  Sa epitetom biljke besmrtnosti, po francuskom  izrazu “Immortelle” – besmrtnik, krema kao kozmetički proizvod, sa etarskim uljem od smilja obezbjeđuje koži potrebnu vlažnost, kako bi se održale svježina i mekoća, revitalizuje, štiti i podmlađuje kožu, jer sadrži antioksidanse koji spriječavaju prerano starenje.

Tokom istraživačkog rada na realizaciji projekta uvođenja sadnica smilja u organsku proizvodnju, “Ljekobilje”  je osvojilo prvu nagradu na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju TNTI, čime je usvojena nova tehnologija zasnivanja što većeg broja plantažnih zasada u cilju obezbjedjenja veće količine potrebne sirovine čime bi se nadoknadio prirodni deficit.

Čaj od cvijeta smilja –Helichrysum arenarium  

Osušen cvijet (Helichrysi flos) se koristi kao ljekoviti dio biljke.

Hemijski sastav: cvijet smilja sadrži flavonoide, etarsko ulje, ftalide, skopoletin, umbeliferon, eskuletin, piranonske derivate, arenarin, tanine i gorke supstance

Upotreba: kao sredstvo za stimulisanje i olakšavanje lučenja žuči, za ublažavanje grčeva, za olakšavanje varenja a pored toga i kao antiseptik i insekticid.

Način pripreme i upotrebe čaja: kafenu kašičicu cvijeta smilja preliti sa šoljom ključale vode i nakon 10 min. procijediti i piti 3 puta dnevno po šolju nezasladjenog čaja prije jela.

Pakovanje čaja od 50gr na slici

Ulje za masažu od smilja (Massage Oil of Helichrysum italicum)

Sastav: hladno cijedjeno ulje suncokreta, Tocoferol I etarsko ulje smilja

Način upotrebe i djelovanje: ulje za masažu tijela od smilja je prirodno ulje božanstvenog intenzivnog mirisa koje djeluje opuštajuće i umirujuće, povrh toga štiti, njeguje i hrani kožu, ostavljajući joj zdrav i svjež izgled. Ulje se nanosi laganim masiranjem i brzo se upija.

Napomena: samo za spoljašnju upotrebu

Čuvati na sobnoj temperaturi, zaštićeno od vlage i svjetlosti.

Pakovanje ulja za masažu od smilja od 50ml na slici.

Dodir prirode suncem bogate Hercegovine u ove zimske dane,

doneće Vam radosti i ljepote na sve strane;

zaogrnite se tradicijom, lavandom i smiljem,

doživite renesansu sa našim ljekovitim biljem.

 

Vaše “Ljbilje” doo Ljubinje