j

Austo tolit cetero ea eam, at atqui soleat moderatiu usu, vis ut illud putent corumpi. At wisi euripidi duo, vim vide omnies reformida. Populis inimi noluise mea.

LIST SMOKVE-Ficus carica folium – BLOG

LIST SMOKVE-Ficus carica folium – BLOG

Smokva je drvenasta vrsta iz roda fikusa, familije dudova, koja originalno potiče sa Bliskog Istoka a danas je široko zastupljena, posebno na Mediteranu. Karakteristične teksture i ukusa, predstavlja bogat izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, vitamina B6 i kalijuma. Sadrži više vlakana od bilo kog drugog voća, naročito pektin, kao i triptofan, spoj koji podstiče dobar san i pomaže da mozak ispravno koristi glukozu. Povrh toga, obiluje antioksidantima koji nas štite od slobodnih radikala i time spriječava razorno djelovanje prevremenog starenja. Ljekoviti djelovi su plod smokve, mliječni sok, list smokve i kora drveta.

Kompanija „Ljbilje“ doo Ljubinje, u organskom postupku proizvodi čaj i tinkturu od lista smokve, pod sloganom-blago Hercegovine. Neophodno je obezbjediti mnogo svjetla prilikom uzgajanja, čime je Hercegovina idealna baza koja pruža optimalne uslove sa preko 300 sunčanih dana godišnje. Vjerni dugogodišnji korisnici naših proizvoda potvrdjuju opravdanost kvalitetnog sastava, kontrolisanog porijekla, autohtonost, u ovom djelu, proizvoda od lista smokve koji pokazuje i značajnije koristi od ploda, čime se povećava svjesnost u pogledu ljekovitih svojstava kao i svestranost upotrebe. Tamara Perišić iz Kraljeva(R. Srbija) je jedna od njih, koja je svoje iskustvo podelila na našoj Facebook stranici sledećim riječima: „Redovno koristim Ljbilje kapi od lista smokve koje mi pomažu da održavam nivo glukoze u krvi u granicama normale.“

Čaj od lista smokve(Ficus carica folim): Najpoznatiji je kao lijek protiv dijabetesa, jer reguliše nivo insulina, a stručnjaci vjeruju da ovaj čaj može u potpunosti da ga izliječi. Uz to, pokazao se djelotvornim protiv kancera i za regulisanje nivoa triglicerida, čiji povišen nivo znači i povećanu mogućnost da se pojavi neko srčano oboljenje i gojaznost. Sa uspjehom reguliše krvni pritisak i sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti. Samo jedna šolja čaja od lista smokve može da spriječi ili čak izliječi probleme respiratornog trakta, poput bronhitisa. Saveznik je u liječenju nervnog sistema, ublažava bolove u mišićima i simptome gastritisa, nadoknadjuje izgubljenu energiju, poboljšava koncentraciju i pamćenje, utiče na dobro raspoloženje. Sveži smokvini listovi mogu spriječiti pojavu čira i ujedno regulisati tjelesnu težinu-potrebno je samo da sažvaćete jedan list svakog jutra.

Način  pripreme i upotrebe čaja: Zagrijati vodu do ključanja i dodati listove smokve. Ostaviti da vri 15 minuta, potom skloniti sa vatre i procijediti. Piti svako jutro uz doručak.

Pakovanje čaja od lista smoke od 50gr na slici

Tinktura-kapi lista smokve:

Sastav: ekstrakt lista smokve(Ficus carica)

Djelovanje: smokva je uz maslinu najstarija kultivisana biljka Mediterana, čije su nutritivne i ljekovite vrijednosti neosporne tokom vekova. Djelovanje lista smokve poslednjih decenija se intenzivno istražuje a prije svega u slijedećem: regulisanju povišene masnoće u krvi, zaštitnom djelovanju na jetru, povoljnom dejstvu kod obolelih od dijabetesa, ima visok antioksidativni potencijal.

Upotreba: Piti tri puta dnevno 10-15 kapi u malo vode prije jela.  Za ispiranje usta i grla(grgljanje), rastvoriti kafenu kašičicu kapi u šoljici od kafe mlake vode, ujutru i uveče pred spavanje.

Ograničenje u upotrebi: Zbog sadržaja alkohola, ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci mladjoj od 12 godina.

Pakovanje kapi lista smokve od 50ml na slici

Obradujte svoj organizam čajem i kapima od lista smokve posebno u ovim hladnim i danima smanjenog imuniteta, ojačajte njegovu odbranu od stresa, izliječite ga i podmladite. Dozvolite da smokva sa pravom opravda ono što i simbolizuje: mir, blagostanje i plodnost. Vaše „Ljbilje“ doo Ljubinje

Autor bloga: Jelena Perišić