j

Austo tolit cetero ea eam, at atqui soleat moderatiu usu, vis ut illud putent corumpi. At wisi euripidi duo, vim vide omnies reformida. Populis inimi noluise mea.

VRIJESAK /SATUREJA MONTANA/

VRIJESAK /SATUREJA MONTANA/

Vrijesak je višegodišnja  biljka iz familije Lamiacea, jedan od bisera Hercegovine koji  se  može pronaći kako u spontanoj flori tako i u plantažnim zasadima. Hercegovina  svojim prirodnim bogatstvom, pruža optimalne uslove za proizvodnju i preradu ljekovitog bilja: sudar kontinentalne i mediteranske klime u ekološki čistom  prostoru   bez zagađivača, sa preko 300 sunčanih dana u godini. Toplo i sunčano podneblje, su odlični preduslovi za uzgoj kvalitetnog ljekovitog bilja pa samim tim i vrijeska.

Ime roda Satureja potiče od latinske riječi “saturare” što znači nahraniti; takodje “satyr” znači afrodizijak,  latinski “montana” znači planina i otuda planinski afrodizijak, popularno “hercegovačka vijagra”.  Cijela biljka je prekrivena  žlijezdama I  obiluje aromatičnim eteričnim uljem  koje  ima  izraženo antiseptičko, antibakterijsko i antivirusno dejstvo  a cvjetovi su prekriveni nektarom zbog čega je posebno privlačan za pčele.

Vrijesak je svestrana biljka koja djeluje imunostimulirajuće i  tonizirajuće na cio  organizam, što je izraženo kod opšteg umora i nervoze, djelotvoran je kod bakterijskih plućnih, gastrointestinalnih i  urogenitalnih infekcija.

Organski  sertifikovana  proizvodnja kompanije “Ljbilje” d.o.o. Ljubinje  proizvodima daje pečat kvalitetu i tradiciji dugoj dvije decenije, čime je naše bilje verifikovano  kao najkvalitetnije na inotržištu. U prilog tome su veliki šampionski pehar i zlatne medalje za kvalitet naših proizvoda dodjeljenih na Međunarodnom sajmu „Lorist“ u Novom Sadu, održanom od 02. do 06. oktobra tekuće godine, kao i komentari zadovoljnih korisnika.

Saša Ostraćanin iz Kraljeva(R. Srbija) je jedan od njih, koji je pohvalio naš proizvod na našoj  Facebook stranici sledećim rečima: „Koristim cvetnu vodicu od vrijeska koja blagotvorno deluje na moju kožu posle brijanja.“

Blagodeti vrijeska, možete osjetiti  kroz naše  proizvode: filter i klasičan čaj od vrijeska, tinkturu (kapi) od vrijeska, etarsko ulje od vrijeska, cvjetnu vodicu od  vrijeska a bogatu paletu proizvoda dopunjuju i mirisne vrećice.

Koristeći naše proizvode, dozvolićete da vrijesak pokaže svoje prirodne moći na djelu.

Filter čaj od vrijeska

Hemijski sastav: dio biljke koji se koristi za čaj  sadrži do 2% etarskog ulja, triterpene, flavonoide, derivate cimetne kiseline.

Upotreba: Koristi se kao sredstvo za olakšavanje varenja, kod lošeg apetita, prehladjenog i osjetljivog želuca, ublažavanje tegoba kod grčeva i nadutosti, ublažavanje upale mokraćnih kanala, organa za disanje, za izazivanje znojenja kod gripa i prehlade, poboljšanje sna,  okrepljuje organizam i smiruje ga.  Spolja se koristi kod upale kože i sluzokože.

Upotreba u narodnoj medicini: kao čaj koji jača mušku potenciju, kao začin u pripremi variva i jela od krompira, dodatak jelima od mesa i ribe.

Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu filter kesicu vrijeska preliti šoljom (200ml) proključale vode. Poklopljenu šolju ostaviti da odstoji 15-20 min. i potom izvaditi filter kesicu. Piti 3 do 4 puta dnevno po jednu šolju čaja.