j

Austo tolit cetero ea eam, at atqui soleat moderatiu usu, vis ut illud putent corumpi. At wisi euripidi duo, vim vide omnies reformida. Populis inimi noluise mea.

ČAJ OD VRIJESKA

ČAJ OD VRIJESKA

Vrijesak raste isključivo na suvim, kamenitim i osunčanim obroncima submediterana. Njegov prijatan aromatičan miris u ljetnjim danima ispunjava vazduh i čini ga jednim od razloga zbog čega se plućnim bolesnicima preporučuje ova klima. Vrijesak je snažan antiseptik koji se prepoučuje za liječenje disajnih organa, bolesti pluća, kod akutnog i hroničnog bronhitisa, katara bronhija, ali i kao sredstvo za olakšanje varenja i ublažavanje tegoba kod nadutosti, grčeva, slabog rada želuca, kao ikod prehlađenog i osjetljivog želuca. Ujedno je i narodni lijek za potenciju u koji se pravi hercegovci i dalje zaklinju.

U narodnoj medicini najviše se cijeni njegova moć otapanja svih vrsta kamenaca. Ali da bi bio učinkovit, čaj treba svakodnevno piti tokom nekoliko mjeseci. Budući da pospješuje izlučivanje mokraće i vode iz tijela, i potstiče izmjenu materije, Vrijesak pomaže protiv reume, artritisa i gihta.

Hercegovačko “Ljekobilje” pakuje čaj od vrijeska u filter kesicama kao i u klasičnom obliku.