arrow
arrow

Kontakt

LJbilje d.o.o Ljubinje

Crnogorski put bb, Ljubinje, Hercegovina - BIH

Tel +387 59 621 598;
+381 11 23 10 771
Mobilni: +387 65 681 953, 

rico.prodaja@gmail.com
ljbiljeljubinje@gmail.com

1000 знакова

Tehnološka inovacija 2008 god.


" Put do neba vodi preko čajnika." 

Kultura pijenja čaja po starim kineskim izvorima stara je najmanje pet hiljada godina. Ispijanje čaja je izraz životnog stila. 

Čaj postaje omiljeni napitak u Kini, pa je  već 783. p.n.e. uzgoj čaja proglašen državnim monopolom i uveden je porez na gajenje, prodaju i izvoz čaja. Oko osam vjekova trajala je "primitivna faza" uživanja u čaju. Čaj se žvakao, pušio i dodavao jelima kao začin.  "Tučeni čaj"je počeo da se koristi kasnije, i kao što mi to danas radimo, ubacivao se u vrelu vodu.

Iz Kine se grm čaja proširio na Japan( 8. vek n.e.), i čaj ubrzo postaje nacionalno piće, a za ljude koji ne vole čaj, Japanci kažu da je "čovjek bez čaja u sebi", a to znači da nema osjećanja i duha.

Evropa za čaj saznaje tek kada su počela velika putovanja i geografska otkrića, , negdje u 16. vjeku. 1610. godine mala količina čaja stiže u Evropu, tačnije u Holandiju, a 1650. godine stiže i u Englesku.

Ameriku su čaj uvezli Holanđani, i to u Njujork, 1650. godine. 

 Od tada do danas, odanost čaju ne posustaje, čaj u pet popodne postaje uobičajen u Britaniji, ali i šire. 

Uživajte u svojoj šoljici čaja.

Za istinske ljubitelje čaja

 

Među najpriznatijim  proizvođačima čaja nalazi se ostrvo Cejlon. Ova država proizvodi 9% svjetskog čaja, dok njen izvoz zadovoljava 19% ukupne svjetske potražnje.
Listovi mnogih visoko kvalitetnih vrsta čaja beru se iskljičivo ručno, iako je gubitak na brzini zapanjujuće veliki: jedan radnik ručno može da ubere 60 do 100 kg dnevno, dok jedna mašina ubira između 1000 i 2000 kg.
Jedna od najpoznatijih ceremonija pravljenja čaja je kineska Gongfu ceremonija. Njen cilj je priprema čaja koji će biti prijatan za dušu koliko i za tijelo. Podrazumijeva određivanje temperature i tipa vode koja će biti korišćena, što varira od slučaja do slučaja, poslije čega slijedi dugi niz delikatno osmišljenih koraka koji su neophodni za dobijanje savršenog napitka. Tip prostorije i ambijenta u kome će se dobijeni čaj popiti takođe je obuhvaćen pravilima ceremonije.
Čaj sa kontinenta na kontinent

U hladnijim oblastima Azije, kao što su Tibet, Mongolija i Nepal, u čaj se dodaje puter, koji organizmu obezbeđuje neophodne kalorije. U poznati tibetanski čaj sa puterom, stavljaju se krupna so i jakova mast. Ukus ovog visokokaloričnog napitka, koji pomalo podseća na supu od mesa, već vjekovima uspješno uvodi pometnju u sve zapadnjačke definicije čaja.
Visina sa koje se čaj sipa u šolju utiče na nivo oksidacije i tako menja njegov ukus. Zato u republici Mali postoje tri različita naziva za jedan isti napitak, u zavisnosti od visine sa koje se on sipa prije služenja – la vie, l´amur, la mort (život, ljubav, smrt).
U Maleziji i Singapuru se već spremljen čaj sa mlijekom i šećerom nekoliko puta presipa sa velike visine iz šolje u šolju, čime se dobija kremast napitak sa puno mehurića i pene. Ovakav čaj nosi naziv „teh tarik” ili „padajući čaj”.
Tradicionalna kineska posuda za pripremanje čaja zove se „gajvan”. U pitanju je najčešće porculanska šolja sa tacnom i poklopcem, koja omogućava zadržavanje potrebne temperature i lako manevrisanje listovima čaja.
Instant čaj je izmišljen u Americi 1930. godine, ali je postao popularan tek poslednjih decenija. Najčešće sadrži dodatne arome, a ponekad i mlijeko u prahu.
Među najintrigantnijim vrstama čaja nalazi se Puer čaj. U pitanju je pravi čaj, koji se zbog niskog stepena oksidacije približava zelenom.

U kineskoj provinciji Hunan, u čaj se tradicionalno stavljaju so, đumbir, pečena soja i susam.

U kineskim provincijama Guangdong i Guangsi, bonton u vezi sa ispijanjem čaja obuhvata nekoliko značajnih stavki: nakon što primi šolju čaja od domaćina, pristojan gost, u znak zahvalnosti, tri puta udara u sto prstima desne ruke. Ako posle prve šolje želi još čaja, mora ostaviti malo napitka na dnu, jer prazna šolja predstavlja znak da gost ne želi više da pije.

 

 

zalfija
zalfija
zalfija
zalfija
vrijesak-250x250
vrijesak-250x250
media-share-0-02-01-6445b5fbfd37ac216387f4dffdbd2c3819e101be5afdb1a686a1d57210bfdec8-Picture
media-share-0-02-01-6445b5fbfd37ac216387f4dffdbd2c3819e101be5afdb1a686a1d57210bfdec8-Picture
media-share-0.02.01.baad3b1bc5e3e2c8ac91048957a43066e30820fde9f4bad9346fc925e8e04ce5-Picture
media-share-0.02.01.baad3b1bc5e3e2c8ac91048957a43066e30820fde9f4bad9346fc925e8e04ce5-Picture
zalfija
zalfija
zalfija
zalfija
media-share-0.02.01.c4757ee726e0b5986508a2afba018bf306708ccacbfe16046c8464748c43f82c-Picture
media-share-0.02.01.c4757ee726e0b5986508a2afba018bf306708ccacbfe16046c8464748c43f82c-Picture
media-share-0.02.01.cf5ec9a7776729695cc3f79fac9bc77d9d5610c204afb4765c2d41ba5ed75db9-Picture
media-share-0.02.01.cf5ec9a7776729695cc3f79fac9bc77d9d5610c204afb4765c2d41ba5ed75db9-Picture