arrow
arrow

Kontakt

LJbilje d.o.o Ljubinje

Crnogorski put bb, Ljubinje, Hercegovina - BIH

Tel +387 59 621 598;
+381 11 23 10 771
Mobilni: +387 65 681 953, 

rico.prodaja@gmail.com
ljbiljeljubinje@gmail.com

1000 знакова

Tehnološka inovacija 2008 god.


" Put do neba vodi preko čajnika." 

Kultura pijenja čaja po starim kineskim izvorima stara je najmanje pet hiljada godina. Ispijanje čaja je izraz životnog stila. 

Čaj postaje omiljeni napitak u Kini, pa je  već 783. p.n.e. uzgoj čaja proglašen državnim monopolom i uveden je porez na gajenje, prodaju i izvoz čaja. Oko osam vjekova trajala je "primitivna faza" uživanja u čaju. Čaj se žvakao, pušio i dodavao jelima kao začin.  "Tučeni čaj"je počeo da se koristi kasnije, i kao što mi to danas radimo, ubacivao se u vrelu vodu.

Iz Kine se grm čaja proširio na Japan( 8. vek n.e.), i čaj ubrzo postaje nacionalno piće, a za ljude koji ne vole čaj, Japanci kažu da je "čovjek bez čaja u sebi", a to znači da nema osjećanja i duha.

Evropa za čaj saznaje tek kada su počela velika putovanja i geografska otkrića, , negdje u 16. vjeku. 1610. godine mala količina čaja stiže u Evropu, tačnije u Holandiju, a 1650. godine stiže i u Englesku.

Ameriku su čaj uvezli Holanđani, i to u Njujork, 1650. godine. 

 Od tada do danas, odanost čaju ne posustaje, čaj u pet popodne postaje uobičajen u Britaniji, ali i šire. 

Uživajte u svojoj šoljici čaja.

Za istinske ljubitelje čaja

 

Među najpriznatijim  proizvođačima čaja nalazi se ostrvo Cejlon. Ova država proizvodi 9% svjetskog čaja, dok njen izvoz zadovoljava 19% ukupne svjetske potražnje.
Listovi mnogih visoko kvalitetnih vrsta čaja beru se iskljičivo ručno, iako je gubitak na brzini zapanjujuće veliki: jedan radnik ručno može da ubere 60 do 100 kg dnevno, dok jedna mašina ubira između 1000 i 2000 kg.
Jedna od najpoznatijih ceremonija pravljenja čaja je kineska Gongfu ceremonija. Njen cilj je priprema čaja koji će biti prijatan za dušu koliko i za tijelo. Podrazumijeva određivanje temperature i tipa vode koja će biti korišćena, što varira od slučaja do slučaja, poslije čega slijedi dugi niz delikatno osmišljenih koraka koji su neophodni za dobijanje savršenog napitka. Tip prostorije i ambijenta u kome će se dobijeni čaj popiti takođe je obuhvaćen pravilima ceremonije.
Čaj sa kontinenta na kontinent

U hladnijim oblastima Azije, kao što su Tibet, Mongolija i Nepal, u čaj se dodaje puter, koji organizmu obezbeđuje neophodne kalorije. U poznati tibetanski čaj sa puterom, stavljaju se krupna so i jakova mast. Ukus ovog visokokaloričnog napitka, koji pomalo podseća na supu od mesa, već vjekovima uspješno uvodi pometnju u sve zapadnjačke definicije čaja.
Visina sa koje se čaj sipa u šolju utiče na nivo oksidacije i tako menja njegov ukus. Zato u republici Mali postoje tri različita naziva za jedan isti napitak, u zavisnosti od visine sa koje se on sipa prije služenja – la vie, l´amur, la mort (život, ljubav, smrt).
U Maleziji i Singapuru se već spremljen čaj sa mlijekom i šećerom nekoliko puta presipa sa velike visine iz šolje u šolju, čime se dobija kremast napitak sa puno mehurića i pene. Ovakav čaj nosi naziv „teh tarik” ili „padajući čaj”.
Tradicionalna kineska posuda za pripremanje čaja zove se „gajvan”. U pitanju je najčešće porculanska šolja sa tacnom i poklopcem, koja omogućava zadržavanje potrebne temperature i lako manevrisanje listovima čaja.
Instant čaj je izmišljen u Americi 1930. godine, ali je postao popularan tek poslednjih decenija. Najčešće sadrži dodatne arome, a ponekad i mlijeko u prahu.
Među najintrigantnijim vrstama čaja nalazi se Puer čaj. U pitanju je pravi čaj, koji se zbog niskog stepena oksidacije približava zelenom.

U kineskoj provinciji Hunan, u čaj se tradicionalno stavljaju so, đumbir, pečena soja i susam.

U kineskim provincijama Guangdong i Guangsi, bonton u vezi sa ispijanjem čaja obuhvata nekoliko značajnih stavki: nakon što primi šolju čaja od domaćina, pristojan gost, u znak zahvalnosti, tri puta udara u sto prstima desne ruke. Ako posle prve šolje želi još čaja, mora ostaviti malo napitka na dnu, jer prazna šolja predstavlja znak da gost ne želi više da pije.

 

 

media-share-0.02.01.c4757ee726e0b5986508a2afba018bf306708ccacbfe16046c8464748c43f82c-Picture
media-share-0.02.01.c4757ee726e0b5986508a2afba018bf306708ccacbfe16046c8464748c43f82c-Picture
zalfija
zalfija
media-share-0-02-01-6445b5fbfd37ac216387f4dffdbd2c3819e101be5afdb1a686a1d57210bfdec8-Picture
media-share-0-02-01-6445b5fbfd37ac216387f4dffdbd2c3819e101be5afdb1a686a1d57210bfdec8-Picture
vrijesak-250x250
vrijesak-250x250
zalfija
zalfija
media-share-0.02.01.baad3b1bc5e3e2c8ac91048957a43066e30820fde9f4bad9346fc925e8e04ce5-Picture
media-share-0.02.01.baad3b1bc5e3e2c8ac91048957a43066e30820fde9f4bad9346fc925e8e04ce5-Picture
media-share-0.02.01.cf5ec9a7776729695cc3f79fac9bc77d9d5610c204afb4765c2d41ba5ed75db9-Picture
media-share-0.02.01.cf5ec9a7776729695cc3f79fac9bc77d9d5610c204afb4765c2d41ba5ed75db9-Picture
zalfija
zalfija
zalfija
zalfija